CABAAN De Brug Kandidatuur 01 Kopie

DE BRUG

Deze kandidatuurstelling omvatte het integreren van een naschoolse opvang, een polyvalente sporthal en de heraanleg van de speelplaats op de bestaande schoolsite. Op vlak van architectuur kozen we voor een sobere maar eigentijdse aanpak. Samen met Studio BASTA werd naar dialoog gezocht tussen de buiten- en binnenruimtes. Door de gevels van verschillende materialen en vormen te voorzien, wordt snel duidelijk welke functie achter een façade schuilgaat. Waar de sporthal zich eerder lineair profileert, worden er in de gevel van de kinderopvang op een meer speelse manier openingen gemaakt.

  • Klant Stedelijke Basisschool De Brug
  • Doel Uitbreiding kinderopvang + bouwen nieuwe sportzaal
  • Plaats Roeselare
  • Status Ontwerpfase
  • Partners BCQ architecten + Studio BASTA
  • Fotograaf Stijn Poot
CABAAN De Brug Kandidatuur 03 Kopie
CABAAN De Brug Kandidatuur 03 Kopie

De planopbouw van het kinderdagverblijf houdt rekening met de bestaande architectuur van het kleutergebouw. De vraag om de bestaande grote speelruimte als polyvalent gegeven mee te nemen in het ontwerp, gebruiken wij als vertrekpunt voor de nieuwe kinderopvang.

De prominent aanwezige boogvormen in het bestaande volume, worden als speelse vorm in de gevel geprojecteerd. Het ontwerp is zodanig opgevat dat er een vloeiende overgang ontstaat tussen interieur en exterieur. Binnen- en buitenruimte krijgen eenzelfde articulatie mee in de vorm van speelelementen binnen en gras- en speelvelden buiten. Bij het openen van de glazen façades vloeien grondplan en omgeving in elkaar over. De nadruk ligt op beleving en ontdekken.

CABAAN De Brug Kandidatuur 02 Kopie
CABAAN De Brug Kandidatuur 02 Kopie

Dubbel gebruik vormt de basis van het ontwerp. De sporthal kan zowel tijdens de schooluren als erna gebruikt worden. Planmatig uit zich dit in opdeelbare ruimtes met aansluitende bergingen, circulatie met een dubbele ontsluiting en een afsluitbare inkom met nevenfuncties (sanitair en berging).

Gedurende de dag gebruiken klassen de ingang via de oostgevel. Deze is rechtstreeks gelinkt aan de speelplaats. Ze hoeven het schoolterrein niet te verlaten, wat de veiligheid bevordert. Verschillende toegangsdeuren tussen gang en sporthal, zorgen voor een vlotte interne circulatie zonder andere groepen te storen.

‘s Avonds wordt de toegangsdeur naar de speelplaats afgesloten. Een royale entree met direct doorzicht naar de sporthal biedt plaats aan basisfuncties als onthaal, sanitair en berging. Derden kunnen parkeren voor de inkom en komen zo direct binnen. Op deze manier blijven school- en avondactiviteiten van elkaar gescheiden. Verder wordt dezelfde interne circulatie gebruikt tussen kleedkamers en sporthal.

Meer projecten

CABAAN – Poolhouse P 06 Kopie (1920×1080)
CABAAN – Icoon Tuinpaviljoen P

TUINPAVILJOEN P

Bij aanvang van dit project werd geopteerd om te werken met een sterke articulatie door middel van portieken. Deze poolhouse biedt alle faciliteiten voor de…
CABAAN - De Boomhut 22
CABAAN – Icoon De Boomhut

DE BOOMHUT

Een speeltuin om in te wonen. De Boomhut is een kinderdagverblijf voor 18 kinderen én woning voor een gezin van 4. De woning bevindt zich…
CABAAN – Woning PB Maquette 04 Kopie
CABAAN – Icoon Woning Nr 133

WONING nr° 133

Deze starterswoning bevindt zich in de dorpskern op wandelafstand van het station. Ze is zeer compact en praktisch opgevat met oog voor detail, licht en…
CABAAN – Columbarium Beeld 01 Kopie
CABAAN – Icoon Collumbarium

SINT-DIONYSIUS

Geloofsbeleving stond de voorbije eeuwen centraal in onze samenleving en ook het sociaal-culturele gebeuren was bij kleine dorpen en kernen verweven met de centraal gelegen…