CABAAN – Columbarium Beeld 01 Kopie

SINT-DIONYSIUS

Geloofsbeleving stond de voorbije eeuwen centraal in onze samenleving en ook het sociaal-culturele gebeuren was bij kleine dorpen en kernen verweven met de centraal gelegen parochiekerk. Dit religieus patrimonium blijft deel uitmaken van ons gemeenschappelijk erfgoed. Het gebruik ervan blijft belangrijk bij scharniermomenten in het leven wanneer mensen behoefte hebben aan zingeving en ontmoeting om hun gemeenschapsgevoel te kunnen uiten, van welke aard en in welke vorm dan ook.

Onze visie in het voorstel voor het columbarium in de kerk van Sint-Denijs-Boekel geeft uiting aan de wijze waarop mensen vandaag betekenisvol omgaan met het leven en de dood.

De kerk als typisch gemeenschapsgebouw biedt volgens ons die mogelijkheid om een hedendaagse identiteit opnieuw mee vorm te geven omdat ze lokaal is en historisch ingebed. Met de nieuwe invulling met het columbarium willen we betekenis geven aan het heden binnen een gemeenschappelijk verleden en de bezoeker doen nadenken over zijn identiteit. Ons ontwerp wil die sfeer van zingeving uitdrukken en materieel tastbaar maken.

 

  • Klant Gemeente Zwalm
  • Doel Collumbarium
  • Plaats Sint-Denijs-Boekel
  • Status Ontwerpfase
  • Partners BCQ architecten en Demeyere architecten
CABAAN – Columbarium Beeld 02 Kopie
CABAAN – Columbarium Beeld 02 Kopie

Tot het beschermde erfgoed behoren naast de kerk als gebouw ook de losse ‘meubels’ die de kerk reeds jaren aankleden. Het preekgestoelte, de biechtstoelen, de zitbanken, ze zijn allemaal donker bruin geboend en van houtsnijwerk. De aanwezige meubels dateren uit verschillende periodes maar door hun corresponderende kleur komen ze toch als eenheid over.

Als ontwerpers vonden we het interessant om dit meubilair als uitgangspunt te nemen. Het columbarium als meubel in de kerk. Samen vormen ze een geheel die de ruimte terug aankleden. Waar vroeger de kerkstoelen stonden, neemt nu het columbarium zijn plaats in. De biechtstoelen en kerkbanken staan rond de cirkel tegen de muren. Naast de zitobjecten in de cirkel, kan men ook hier plaatsnemen om stil te staan, te bezinnen.

CABAAN Columbarium Schema
CABAAN Columbarium Schema

De CIRKEL, het symbool van de leegte, de oneindigheid, de absolute vrijheid, sluitend en toch oneindig. Bij oude rituelen werd de cirkel vaak gebruikt als symbool van veiligheid, alles wat zich binnen de cirkel bevindt is beschermd.

De VOLUMES vertrekken vanuit het raster en blijven binnen de cirkel. Hierdoor versterken ze de orde. Door te spelen met de hoogte van de verschillende volumes, krijgt het geheel dynamiek. Soms kan men over een volume doorkijken, soms zit men eerder ingesloten/geborgen.

Op de buitenring bevinden zich twee CEREMONIETAFELS. Eerder centraal in de constellatie zijn twee ZITBANKEN voorzien. Het geheel is doorwaadbaar.

CABAAN – Columbarium Beeld 03 Kopie
CABAAN – Columbarium Beeld 03 Kopie

Elk volume is voorzien van een aantal nissen. Afhankelijk van de hoogte van de blokken en de positie, zijn er meer of minder nissen aanwezig. In totaal is momenteel plaats voorzien voor 220 nissen. Elke nis kan vier standaard urnen bevatten. Een modulair systeem van in te vullen nissen wordt hierbij geïntegreerd in een totaal concept dat onmiddellijk gerealiseerd wordt binnen het vooropgestelde budget.

Meer projecten

CABAAN - De Boomhut 22
CABAAN – Icoon De Boomhut

DE BOOMHUT

Een speeltuin om in te wonen. De Boomhut is een kinderdagverblijf voor 18 kinderen én woning voor een gezin van 4. De woning bevindt zich…
CABAAN Woning LB 01 – (1920×1080)
CABAAN – Icoon Woning LB

WONING LB

De vreemde eend in de bijt, niet omwille van stijl, wel omwille van aanpak. Cabaan stond bij dit project enkel in voor de esthetische vormgeving.…
CABAAN – Stuer 03 Kopie (1920×1080)
CABAAN – Icoon Stuer

CARROSSERIE STUER

Na 25 jaar waren de bedrijfsgebouwen van Stuer te Elversele toe aan een grondige renovatie. Problemen met afbrokkelende façades en een gedemodeerde uitstraling gaven de…
CABAAN Tuinpaviljoen D 03 Kopie (1920×1080)
CABAAN – Icoon Tinpaviljoen D

TUINPAVILJOEN D

Tuinpaviljoen D werd gerealiseerd als annexe van de bestaande woning, een statige villa in jaren ‘70 stijl. Witte muren, donkere ramen, sterke contrasten en duidelijke…